Το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας δημιουργήθηκε μέσα από τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μιάς ομάδας καταξιωμένων Οφθαλμιάτρων του ιδιωτικού τομέα, που το όραμα τους συνέπεσε με την ανάγκη να βελτιωθεί το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στην Οφθαλμολογία στην Ελλάδα.

Είναι ένας θεσμός, νέος για τα ελληνικά δεδομένα, σε πρότυπο των Οφθαλμολογικων Κολέγιων που δραςτηριοποιούνται διεθνώς εδώ και δεκαετίες , που έχει σαν σκοπό να κωδικοποιήσει τις ανάγκες, τους στόχους και τις επιθυμίες του σύγχρονου Έλληνα ιδιώτη οφθαλμίατρου και να συμβάλει δυναμικά στην βελτίωση του επιστημονικού του επιπέδου, των προοπτικών του και των συνθηκών εργασίας του.

Στόχος του είναι να δώσει βήμα στον νέο/α και έμπειρο/η Οφθαλμίατρο, ώστε να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και να τους βοηθήσει, μέσα στο ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί πλέον στη χώρα μας, να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις.

Το Κολέγιο, συνενώνοντας τα περισσότερα Οφθαλμολογικά Κέντρα της χώρας, στοχεύει να παράσχει, σε νέους και παλαιότερους συναδέλφους, τη δυνατότητα άσκησης και βελτίωσης των δεξιοτήτων τους, παράλληλα δε να τους δώσει την ευκαιρία να εξοικειωθούν με νέες τεχνολογίες, και να αποκτήσουν νέες δυνατότητες.

Πέρα από την εκπαίδευση και τις υψηλού επιπέδου επιστημονικές ημερίδες που ήδη πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του, το Κολλέγιο θεσπίζει κλινικά fellowships για τους νέους συναδέλφους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευθούν περαιτέρω σε τομείς των ενδιαφερόντων τους

Στην σύντομη μέχρι τώρα πορεία του, το Κολλέγιο έχει αποδείξει την δυναμικότητα του, με πολλές επιτυχείς συμμετοχές σε διεθνείς επιστημονικές ημερίδες. Εκεί όμως που η συμβολή του ήταν καταλυτική στην αλλαγή της πραγματικότητας της Οφθαλμολογίας στην Ελλάδα, είναι η ουσιαστική και δυναμική του παρέμβαση στην πρόσφατη θεσμοθέτηση των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), όχι μόνο για την Οφθαλμολογία, αλλά για όλη την Ιατρική και Οδοντιατρική στην Ελλάδα. Πρόκειται για πρόσφατη Νομοθετική πράξη, καρπό τριετούς πραγματικού αγώνα, με το Κολλέγιο στο μαχητικό προσκήνιο, που κάνει την Ελλάδα ισοδύναμη με τις ανεπτυγμένες χώρες στον τομέα των ΜΗΝ, μετά από καθυστέρηση 30 ετών. Πρόκειται για ένα γεγονός, πραγματική τομή στον τρόπο άσκησης της Χειρουργικής και της Ιατρικής γενικότερα στην πατρίδα μας, τα απτά αποτελέσματα του οποίου θα γίνουν σύντομα αντιληπτά.

Το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας φιλοδοξεί να θέσει νέα standards και πολύ υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και τη επεμβατική θεραπεία των οφθαλμολογικών ασθενών. Φιλοδοξεί επίσης να συμβάλλει στο να παγιωθούν νέα, υψηλά standards και στο επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων οφθαλμιάτρων.

Γνωρίζουμε καλά πως χρειάζεται σκληρή δουλειά, καλή πίστη και συμμετοχή όλων μας για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό σας καλούμε να συμπορευθείτε στην προσπάθεια αυτή, σας καλωσορίζουμε, και θέλουμε να μοιραστείτε τον ενθουσιασμό μας για να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελληνική Οφθαλμολογία.