Περισσότεροι από 2.000 πολίτες υποβλήθηκαν σε δωρεάν οφθαλμολογικό έλεγχο

Δωρεάν οφθαλμολογικό έλεγχο προσφέρει το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας, Mη κερδοσκοπικό Σωματείο, σκοπός του οποίου είναι να συμβάλει στην ενημέρωση και πρόληψη σοβαρών παθήσεων, που προκαλούν σταδιακή ή και μόνιμη απώλεια όρασης.

Στα 2.000 περίπου υπολογίζονται τα άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, που εξετάσθηκαν δωρεάν στο Πολεμικό Μουσείο κατά τη διάρκεια της διήμερης δράσης του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας, χάρη στην προσπάθεια όλων των γιατρών, των οπτομετρών και των τεχνικών που παρευρέθησαν εθελοντικά σε αυτή την εκδήλωση, καθώς ο αριθμός των προσερχομένων ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ειδικότερα, το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, αποτελούμενο από ιδιώτες χειρουργούς Οφθαλμιάτρους από όλη την Ελλάδα διοργάνωσε διήμερη δράση στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2016 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με θέμα «Προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος από την παιδική έως και την Τρίτη ηλικία» . Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας του Κολλεγίου, διαμορφώθηκαν ειδικοί χώροι μέσα στον προθάλαμο του Αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, όπου διενεργήθηκαν προληπτικοί έλεγχοι από τους γιατρούς τους Κολλεγίου προς όλους τους ενδιαφερομένους. Εγιναν συγκεκριμένα: προληπτικός διαθλαστικός έλεγχος για μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό, προληπτικός έλεγχος για καταρράκτη, τοπογραφική και τομογραφική απεικόνιση του κερατοειδή για έλεγχο κερατόκωνου, διάγνωση γλαυκώματος με ειδικά μηχανήματα OCT, έλεγχος με οπτική τομογραφία της ωχράς κηλίδας για ηλικιακή εκφύλιση ωχράς, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, υαλοειδικωχρική έλξη.

Επίσης πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση μεταξύ των χειρουργών οφθαλμιάτρων και του κοινού.

Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, που ήταν αρκετές χιλιάδες, θα έχουν τη δυνατότητα για δωρεάν εξέταση, είτε στο κοινωνικό ιατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, είτε στο κοινωνικό ιατρείο του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας.

Η σημαντική αυτή εκδήλωση, αφενός έδειξε το πόσο επίκαιρα είναι τα οφθαλμολογικά προβλήματα για τον Ελληνικό πληθυσμό, αφετέρου έθεσε τον προβληματισμό για το κατά πόσο η ιατρική περίθαλψη είναι επαρκής σήμερα στην Ελλάδα , καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ήρθαν και τις δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη 27 &28/01) ήταν ηλικιωμένοι συνταξιούχοι.

Αν και στη χώρα μας υπάρχει πολύ μεγάλη εξειδίκευση, προβληματίζει αν υπάρχει παράλληλα και η κατάλληλη οργάνωση έτσι ώστε να παρέχεται σε αυτούς τους ανθρώπους από τον αντίστοιχο ιατροφαρμακευτικό τους φορέα η δυνατότητα να έχουν αυτές τις υπηρεσίες που θεωρούνται δεδομένες μέσα σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ελληνικό Κολέγιο Οφθαλμολογίας θεωρεί μεγάλη τιμή την προσέλευση του κόσμου σε αυτό το πραγματικά πρωτοπόρο βήμα για το χώρο της Οφθαλμολογίας στη χώρα μας , το οποίο εξελίχθηκε να είναι ίσως σε ένα από τα πιο σημαντικά οφθαλμολογικά screening που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη.

«Θεωρούμε ότι αυτή η μεγάλη επιτυχία δημιουργεί μια υποχρέωση πλέον σε εμάς να αυξήσουμε τις προσπάθειες μας, έτσι ώστε να ενημερωθεί το κοινό για τα κοινά οφθαλμολογικά προβλήματα. Γνωρίζουμε οτι η καλύτερη ιατρική περίθαλψη είναι η καλύτερη πρόληψη και αυτό μπορεί να γίνει από την εξαιρετική τεχνολογία και τεχνογνωσία που υπάρχει στην χώρα μας από τους Έλληνες χειρουργούς οφθαλμιάτρους.Καλούμε επίσης όλους τους χειρουργούς οφθαλμιάτρους να συμβάλλουν με την ευγενή τους συμμετοχή στο κοινωνικό ιατρείο του Ελληνικού Κολεγίου Οφθαλμολογίας,, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν οι οφθαλμολογικές υπηρεσίες που προσφέρονται στις μέρες μας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των:

BAYER, NOVARTIS, INTERMED, MAVROGENIS, BIANEΧ, ALCON, ZWITTER.

Ενω χορηγοί επικοινωνίας ήταν: ΕΠΙΚΑΙΡΑ, iatronet.gr, mydoctors.gr